Wymagania formalne i dokumenty

Wymagania formalne dla kandydatów do przysposobienia dziecka

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, ze zm.) oraz ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. Nr 149, poz. 887, ze zm.), kandydatem do przysposobienia dziecka może zostać osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:

  • ma miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
  • ma pełną zdolność do czynności prawnych,
  • nie jest i nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej oraz władza rodzicielska nie jest jej zawieszona ani ograniczona,
  • jej wiek gwarantuje, że pomiędzy przysposabiającym a przysposabianym będzie istniała odpowiednia różnica wieku,
  • jej kwalifikacje osobiste uzasadniają przekonanie, że będzie należycie wywiązywała się z obowiązków przysposabiającego, w tym w szczególności:
  • jej stan zdrowia fizycznego oraz psychicznego pozwala na sprawowanie prawidłowej opieki nad dzieckiem,
  • posiada odpowiednie warunki mieszkaniowe oraz stałe źródło utrzymania,
  • wypełnia obowiązek alimentacyjny – w przypadku gdy taki obowiązek w stosunku do niej wynika z tytułu egzekucyjnego,
  • w przypadku osób pozostających w związku małżeńskim – posiada odpowiedni staż małżeński (minimum 4 lata, o ile szczególne względy nie przemawiają w ocenie Ośrodka Adopcyjnego za uznaniem krótszego stażu małżeńskiego za wystarczający),
  • ukończyła szkolenie dla kandydatów do przysposobienia dziecka oraz uzyskała pozytywną opinię o kwalifikacjach osobistych do przysposobienia dziecka.

Pełną zdolność do czynności prawnych posiada osoba pełnoletnia, która nie została ubezwłasnowolniona.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, kandydatami mogą zostać:

  • osoby posiadające obywatelstwo polskie, mające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
  • mający miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej oraz członków ich rodzin w rozumieniu art. 2 pkt 4 ustawy z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz.U. Nr 144, poz. 1043, ze zm.), posiadających prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej na podstawie:
    a) zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich,
    b) uzyskania w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej,
  • cudzoziemcy mający miejsce zamieszkania i przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie:
    a) zezwolenia na osiedlenie się,
    b) zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 13 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 234, poz. 1694, ze zm.).

Procedura adopcyjna rozpoczyna się od złożenia przez kandydatów w Ośrodku kompletu wymaganych dokumentów, których wykaz znajduje się poniżej.

 

Wykaz dokumentów dla kandydatów do przysposobienia dziecka:

  1. Podanie adresowane do Ośrodka Adopcyjnego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci Oddział w Tarnowie o przygotowanie do adopcji dziecka.
  2. Życiorysy kandydatów.
  3. Kserokopie dowodów osobistych (obu stron) kandydatów.
  4. Skrócony odpis aktu małżeństwa – oryginał aktualny (do 3 miesięcy).
    • dla osób będących w drugim związku: orzeczenie rozwodu
    • dla osób samotnych: skrócony odpis aktu urodzenia.
  5. Zaświadczenie o wysokości zarobków kandydatów:
    • ostatnie złożone zeznania podatkowe
    • zaświadczenie z zakładu pracy o zatrudnieniu i miesięcznym wynagrodzeniu netto,
    • prowadzący działalność gospodarczą: wpis do ewidencji działalności gospodarczej i zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek (ZUS) i podatków (Urząd Skarbowy).
    • rolnicy: zaświadczenie o dochodach z Urzędu Gminy.
  6. Zaświadczenie lekarskie o ogólnym stanie zdrowia z adnotacją, że brak jest przeciwwskazań do adopcji dziecka.
  7. Zdjęcie kandydatów (np. ze ślubu, wakacji, wycieczki).
  8. Oświadczenia kandydatów dostępne w Ośrodku (lub do pobrania tutaj)
  9. Wypełniona karta zgłoszenia dostępna w Ośrodku (lub do pobrania tutaj)